Miksi ostan laatua

On kasvuyhtiöitä, arvoyhtiöitä, osinkokoneita ja sitten on laatuyhtiöitä. Mitä laatuyhtiö sitten tarkoittaa? Laatu sanana viittaa johonkin arvokkaaseen ja kestävään. Laatuyhtiöiden oletetaan kestävän markkinoiden heiluntaa, sekä ajan kulumaa paremmin kuin vähemmän laadukkaiden. Laatua voidaan mitata vaikka sillä, onko yhtiö tuottanut tasaista kasvua. Myös vaikeasti korvattava brändi voi kertoa laadusta, kuten vaikka Coca-Colan kohdalla. Laatuyhtiöt eivät tuota yhtä hyvin nousukausina kuin kasvuyhtiöt, mutta yleensä viimeistään laskumarkkinoilla voittavat sen, mitä nousussa häviävät ja hieman enemmänkin. Eräs hyvä laadun määritelmä on vahva kassa ja vähän velkaa. Varsinkin korkojen noustessa velan määrä voi ruveta näkymään kurssissa negatiivisesti.

Myös kasvuyhtiöt voivat olla laadukkaita. Vaikka Amazon ei kaikilla mittareilla olisikaan laadukas, on se monelle kuluttajalle tuttu ja turvallinen vaikeasti korvattavissa oleva palvelu, joka tosin investoi kasvuun minkä ehtii. Ehkä helpompaa on silti löytää laatuyhtiöitä arvoyhtiöiden joukosta.

Itse sijoitan laatuyhtiöihin lähinnä siksi, että ne ovat tuottaneet ylituottoa indeksiin nähden. Toki ylituottoon on päässyt historiallisesti sijoittamalla vaikka pienyhtiöihin. Pienyhtiöt tuppaavat olemaan herkempiä kovalle kurssivaihtelulle ja ovat muutenkin riskillisempiä useimmiten heikompien taseiden ja vähäisemmän tuotekirjon johdosta. On myös aiheellista olettaa, että olemme lähestymässä laskumarkkinoita lähivuosina. Kukapa tietää, minkälaiset osakkeet tuottavat parhaat ylituotot seuraavien vuosien aikana, mutta vaikea nähdä, että hyvällä brändillä ja vahvalla kassalla varustetut yhtiöt olisivat huonoja sijoituskohteita.

Tämä ei ole sijoitussuositus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *